martes, 17 de abril de 2007

La cultura de la violència?

Escric aquestes notes quan acaba de sortir la notícia de que s'ha produït un nou tiroteig en una escola dels Estats Units. A Virgínia, i pel que sembla hi han perdut la vida unes 31 persones.
Es tracta sense dubte d'una notícia terrible, però no podem dir que ens agafi per sorpresa, als Estats Units ens han ja quasi acostumat a aquest tipus de notícies. Fa uns anys provocava incredulitat el fet que un estudiant entrés al seu institut i l'emprengués a trets amb els seus companys, avui en dia ja no es tracta d'una notícia tant extraordinària, sempre que provingui del país nord-americà.
Es poden entrar en dissertacions diverses sobre si la cultura nord-americana és més o menys violenta, sobre si el model educatiu crea o no frustació en molts dels estudiants, i en definitiva, sobre el fet de si la societat nord-americana està o no desestructurada. Per la meva part, allò que crec que és determinant és la excessiva facilitat amb la que els nord-americans poden comprar armes. Aquesta és la diferència real que hi ha entre la seva societat i la nostra, dues societats que, per més que no ens agradi reconeixer-ho, són culturalment força similars.
Per acabar, recomano a qui encara no ho hagi fet que es miri l'extrordinari documental de Mikael More "Bouling for Columbine", una mirada crítica de la societat nord-americana inspirada precisament en un altre fet tràgic: la masacre que provocaren dos estudiants en un institut de Columbine.

1 comentario:

nanaki dijo...

Pos si, aquell documental va ser una gran obra... A mi me va agradar bastant perque veies gent que semblaven mes aviat sortits d'un mon de fantasia i, aixi i tot, eren reals... Parlo d'aquell homo que dormia amb una pistola debaix de es seu coixi, o d'aquella dona que cada dia treia sa seva bandera, etc. En es començament de es documental surt un humorista dient que cada bala hauria de costar mig milio de dolars, llavors no hi haurien tants assassinats... Potser no era una idea tant absurda...